Diş çürüməsi dünyada ən çox yayılmış xəstəlikdir. Bu, həm uşaqlar, həm də böyüklər olmaqla cəmiyyətin əksəriyyətinə təsir göstərir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, dünya üzrə məktəb yaşlı uşaqların 60-90 faizində və demək olar ki, bütün böyüklərdə boşluq problemi var.
Cəmiyyətdə bir çox insana təsir edən diş çürüməsinin inkişafını bitkilərlə yavaşlatmaq mümkündür, bəs siz hansını seçməlisiniz?
Fedai.az diş çürüməsi ilə effektiv mübarizə aparan bitki növlərini təqdim edir.
Boşluqlar qidanın tərkibindəki şəkərlər və ağızdakı bakteriyaların təsirindən yaranır. Bu bakteriyalar diş lövhəsində cəmləşir, ağımtıl bir maddə, həmçinin tüpürcək və qida hissəciklərini ehtiva edir. Diş lövhəsi dişlərin səthində toplanır və dişləri fırçalamaqla çıxarılır. Dişlərdə diş lövhəsi qaldıqda, tərkibindəki bakteriyalar qidadakı şəkərləri turşuya çevirir. Bunlar dişin səthində bir deşik yaradaraq ona hücum edir, bu diş çürüməsidir. Boşluq müalicə olunmazsa, çuxur böyüyəcək və boşluq dərinləşəcəkdir.
Diş çürüməsi necə baş verir?
Dişlərin çürüməsinin səbəbləri
Diş çürüməsinin səbəbləri çoxdur, lakin əsas günahkarlar xüsusilə yeməklər arasında istehlak edilən şəkərlərdir. Bununla belə, zəif ağız gigiyenası da narahatlıq doğurur. Dişin təbii həssaslığı, qidalanma və ağız boşluğunun gigiyenası diş çürüklərini təyin edən amillərdir.
Dişin təbii həssaslığı insandan insana dəyişir, təbii olaraq çürüklərə qarşı davamlı olan dişlər və çox asanlıqla çürüyən dişlər var. Bu vəziyyət genetikdir. Bundan əlavə, diş minası çürüməyə çox davamlı olsa da, kök çürüməyə çox həssasdır.
Şəkər və turşu diş minasının düşmənidir. İşlənmiş qidalarda və qazlı içkilərdə çoxlu şəkər var. Əslində, ketçup,meyvə şirələri və hətta kartof çipsləri də daxil olmaqla, hər qablaşdırılmış məhsulda şəkər var. Şəkər hər yerdə olduğu üçün ondan uzaq durmaq çətindir. Ən pisləri qazlı və şəkərli içkilərdir. Minimum işlənmiş qidalarla sağlam bir pəhriz izləmək sağlam dişlər üçün çox vacibdir.
Diş çürüməsinə qarşı təsirli bitkilər
Çürüklərin inkişafını yavaşlatmaq və dişləri qorumaq üçün təbii bitki mənşəli vasitələr mövcuddur. Burada diş əti problemləri və diş infeksiyaları ilə mübarizə aparan, dişləri gücləndirən və diş ətlərində qan dövranını yaxşılaşdıran, diş ətinin qanamasını dayandıran və həmçinin tüpürcək istehsalını stimullaşdıran otlar var.
Hil
Tərkibindəki antibiotik effektli sineol maddəsi sayəsində hil dişləri təmizləyir və tüpürcək ifrazını stimullaşdıraraq dişləri lövhə əmələ gəlməsinə qarşı qoruyur. Bunun üçün yeməkdən sonra saqqız kimi hil toxumundan istifadə etmək kifayətdir. C vitamini ilə zəngin olan limon əlavə edərək gündə üç dəfə çay kimi də istehlak etmək mümkündür.
Sarımsaq və soğan
Sarımsaq və soğanın antibiotik təsiri var və diş ətində qan dövranını yaxşılaşdıran kükürd birləşmələri var. Diş çürüməsinin inkişafını yavaşlatmaq üçün sarımsaq və soğan istehlakı tövsiyə olunur. Bütün faydalarından faydalanmaq üçün onu çiy və ya az bişmiş halda istehlak edin. Çiy soğanı salatlara, doğranmış sarımsağı şorbalara qoya bilərsiniz.
Steviya
Stevia tərkibində 30 antibakterial birləşmə var. Buna görə də, bu bitki çürüklər, diş əti və ya yaralar kimi bəzi diş və ağız xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Diş çürüməsinin inkişafının qarşısını almaq üçün bir neçə steviyanın yarpağını çeynəyə bilərsiniz.